Erkenning

Een kind erkennen, betekent zoveel als wettelijk laten vastleggen dat u de ouders bent. Dit klinkt eenvoudig, maar toch zijn er veel onduidelijkheden over de erkenning van een kind. Op deze pagina vindt u het antwoord op al uw vragen:

Als u een conflict heeft over de erkenning van een kind, is het van belang dat u meteen contact met ons opneemt. Als u te lang blijft wachten, kan het namelijk zijn dat u er niets meer tegen kunt doen!


Erkenning: Wat?

wat is erkenning

Wanneer een ongehuwde vrouw een kind krijgt, heeft dat kind géén juridisch vader. Pas als een man het kind erkent, wordt hij wettelijk gezien de juridische vader van het kind (ook als de man wel de verwekker van het kind is!). Om een kind te erkennen moet er wel aan een aantal vereisten voldaan zijn.

terug naar erkenning index

stel uw vraag over erkenning


Erkenning: Voorwaarden

voorwaarden voor erkenning

Een kind met slechts één juridisch ouder kan (ook voor de geboorte) worden erkend door een (minimaal 16-jarige) man. Voor erkenning is toestemming van de moeder nodig (als het kind geen 16 is) of van moeder en kind (zodra het kind 12 is). De opa, vader of broer van de moeder kunnen niet erkennen. Erkenning zorgt voor meer rechten.

terug naar erkenning index

stel uw vraag over erkenning


Erkenning: gevolgen

familierechtelijke betrekkingen door erkenning

Erkenning betekent o.a. dat het kind erfgenaam wordt van de erkenner en dat het zijn achternaam kan dragen. Verder heeft erkenning gevolgen op het vlak van alimentatie, nationaliteit en omgang. Daarom ook dat vaak wordt geprobeerd om erkenning tegen te houden of juist af te dwingen. Erkenning zorgt niet voor gezag!

terug naar erkenning index

stel uw vraag over erkenning


Erkenning tegenhouden

erkenning tegenhouden

Moeder, kind en erkenner kunnen de erkenning tegenhouden. Ook de biologische vader heeft die mogelijkheid. Soms zal de ambtenaar van de burgerlijke de erkenning tegenhouden. In alle gevallen kan geprobeerd worden om de erkenning tóch door te laten gaan. Het is altijd van belang om een specialist te raadplegen!

terug naar erkenning index

stel uw vraag over erkenning


Erkenning terugdraaien?

erkenning terugdraaien

Door vernietiging kan de erkenning worden teruggedraaid. Naast moeder en kind, kan een verzoek tot vernietiging ingediend worden door de erkenner en het Openbaar Ministerie. De erkenning kan niet ongedaan worden gemaakt door de biologische vader of de verwekker van het kind. Bespreek uw situatie gratis met onze specialisten!

terug naar erkenning index

stel uw vraag over erkenning


Erkenning afdwingen

erkenning afdwingen

Om erkenning tegen de wil van de man af te dwingen is een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap nodig. In dat geval zal een rechter bepalen wie de juridisch vader van het kind is, ook als de man daar niet aan wil meewerken. Ook als het juist de moeder of het kind zijn die niet willen meewerken aan de erkenning, kan erkenning worden afgedwongen. In dat geval is het namelijk mogelijk dat de rechter vervangende toestemming voor de erkenning geeft. Wij adviseren u gratis over uw mogelijkheden, dus blijf niet met uw vragen zitten…

terug naar erkenning index

stel uw vraag over erkenning


Erkenning: Gratis advies!

uit huis plaatsing - advies

Erkenning is belangrijk voor de rechtspositie van uw kind. Als u vragen heeft, moet u er dan ook niet mee blijven zitten. Maak gebruik van ons contactformulier zodat wij u kosteloos kunnen adviseren. Natuurlijk bellen wij u ook kosteloos terug als u dat liever heeft.

 

Uw naam*

Uw telefoonnummer

Uw email

Als u dat wil, kunt u hierna uw vraag ingeven:

Zodra u op de verzendknop klikt, verschijnt daaronder een kadertje met de mededeling of uw bericht succesvol werd verzonden of niet. Vergeet dit niet even te controleren!